Uitgeverij Aleph

 

Home

Corine Naranji

Bittere Thee

Nou, doei!

Nieuws

Recensies

Foto's

 

Bittere Thee

Albert Hagenaars:
- Vanaf het begin neemt Corine Naranji de argeloze lezer in een houdgreep van betrokkenheid.
- De schrijfster slaagt erin de belevenissen van het individu te koppelen aan de hoop van een hele natie.
 

Essensie:
-  Een overtuigende geschiedenis die op feiten is gebaseerd. Een boek om in één ruk uit te lezen. 
-  Net als het befaamde Wilde Zwanen van Jung Chang  zowel een aangrijpend waar verhaal bevat en
   tegelijkertijd de lezer doet inzien welk een gruwelijke ideeën Mao Tse Toen erop nahield,
verschaft Bittere Thee 
   inzicht in de ondergang van de Sjah en de opkomst van Khomeiny

Brabants Nieuwsblad:
-  Ze heeft zich goed gedocumenteerd zodat de lezer een gedetailleerd beeld krijgt van de ontwikkelingen in Iran ten tijde van de omwenteling.
-  Alle gebeurtenissen zijn samengebracht in een verhaal vol terugblikken. Dat maakt de roman boeiend. Door het loslaten van de chronologie komt de lezer midden in de gebeurtenissen terecht en krijgt hij pas achteraf en dan nog mondjesmaat te lezen wat er eerder is gebeurd.
-  Veel aandacht besteedt de schrijfster aan de karakters van de diverse personen en aan het zorgvuldig treffen van de oosterse sfeer.

Vrouw en cultuur:
-   … laat een behoorlijke indruk achter en zet je onmiddellijk aan het denken.
-  Een roman die je na het lezen niet snel loslaat.
-  Prachtig is het te lezen hoe Dorien een ander land ervaart, inademt, accepteert en geaccepteerd wordt…

Haagse Courant:
-  Zonder sentimentele zijsprongen of populistische verwijten…

Dagblad De Stem:
 -  Wie het boek leest houdt met moeite de ogen droog.

 Biblion:  
Het levensverhaal van de Nederlandse Dorien die in de jaren zestig de Perzische Hamed, student bouwkunde in Delft, ontmoet. Ze trouwen, krijgen een zoon en verhuizen later naar Perzië. De cultuurverschillen zorgen voor problemen die dan nog opgelost kunnen worden. Hamed komt echter in moeilijkheden als hij verdacht wordt van ondermijnende en communistische activiteiten. Dit wordt het begin van een verwijdering tussen Hamed en Dorien. Na de machtsovername door de streng islamitische en totalitaire Khomeini raakt Hamed in de ban van de islamitische cultuur. Dorien vindt het steeds moeilijker om zich aan te passen aan de nieuwe wetten en regels. Ze voelt zich niet veilig meer en gaat samen met haar kinderen naar Nederland, in de hoop dat Hamed haar zal volgen. Hamed kan zich echter niet losmaken van zijn land en cultuur. Een scheiding wordt onvermijdelijk. 
Een realistisch boek, dat zonder opsmuk beschrijft hoe bepalend cultuurverschillen kunnen zijn in een relatie en dat een objectief beeld schetst van het totalitaire karakter van de regimes van zowel de sjah als Khomeini.

 Lawine Nieuwsbrief:
- Ze beschrijft heel goed en ontroerend met hoeveel moeite en inspanning Dorien zich een plaats weet te veroveren in Iran en bij de schoonfamilie    en haar  weg weet te vinden en hoe nieuw en onbekend alles voor haar is.
- de schrijfster heeft duidelijk kennis van zaken.
-  het boek van Naranji is oneindig veel beter, genuanceerder, en niet zo overduidelijk bevooroordeeld als dat van Mahmoody.

 

Nou, Doei!

Alledaagse situaties, in een makkelijke, sprekende taal neergezet. Qua stijl te vergelijken met de schetsen van Cri Stellweg (Saartje Burgerhart) – 

Ned. Bibliotheek Dienst